Det nærmer seg vår og sommer og mange kommer til å få seg valp, kanskje for første gang. Uansett om man har hatt valp tidligere, eller om det er familiens første hund, kan det være lurt å dra på valpekurs. Mange steder i Norge finnes det mange tilbud til valpeeiere, og hundeeiere generelt. Det kan være vanskelig å velge “riktig” valpekurs. Man skal jo investere både tid og penger i dette kurset, og man vil jo gjerne at både valpen og en selv skal trives og få noe positivt ut av det.
Det første man bør gjøre er å tenke over egne forventninger til kurset. Hvis det er din første valp vil du helt sikkert ha nytte av grunnleggende informasjon om vanlige utfordringer man møte i valpetiden og hundeholdet, mens dersom du har trent flere hunder tidligere og kan mye om hund, vil kanskje på valpekurs mest for å sosialisere valpen din med andre valper, og trene kontakt med forstyrrelser.
Mange ønsker at valpen skal få lov å leke med andre valper på kurs, mens andre vil fokusere på samspillet valp/eier. Det finnes ingen fasit på hva som er riktig, men det er greit å avklare dette på forhånd, dersom det er viktig for deg. En valp som har mange hundevenner å leke med utenfor kurset, vil ikke ha samme behov for å leke med andre, som en valp som ikke ser så mange hunder ellers. Kursarrangører praktiserer dette forskjellig Det er avhengig av instruktørens preferanser og erfaringer, om man har tilgang på innelokale eller inngjerdet uteområde, og hvor mye tid man har, og hva man ellers skal gjennom på kurset. I alle tilfeller er det viktig at instruktøren sørger for at frileken er en positiv for alle valpene, og ser når man bør gripe inn og styre leken eller roe ned.
Undersøk også hvor mange deltagere som er på hvert kurs, og hvor mange instruktører som vil være tilstede. Personlig synes jeg seks deltagere er nok, dersom jeg skal ha tid til å følge opp hver enkelt så godt som jeg ønsker. Valpene er på forskjellig nivå, og har forskjellige personligheter. Dette må vi instruktører klare å fange opp, og legge til rette for. Det er ikke sikkert alle skal jobbe med de samme øvelsene, eller gjøre det på samme måte. Tenk over hvor viktig personlig oppfølging er for deg.
Ta gjerne kontakt med hundeskolen/hundeklubben og snakk med dem. Du kan spørre om det er mulighet for å komme uten hund å se på en kurskveld. Slik kan du få et inntrykk av både kurset og instruktørene. Instruktørene har kanskje ikke tid til å snakke så mye med deg mens kurset pågår, men forhåpentligvis har de tid til en kort prat når kurset er ferdig. Hvis du ikke får lov å komme og se, hadde jeg vært skeptisk til hvorfor. Om det av ulike grunner ikke er mulig, forsøk å få tatt en prat med instruktør på telefon eller mail. Det er ikke galt å spørre instruktøren om utdannelse og erfaring, dersom dette er viktig for deg. Du må ha tiltro til instruktøren din. Du betaler tross alt for denne personens råd.
Innholdet i kursene kan variere, og det er forskjellig hva kursarrangørene legger vekt på. Her er to veldig ulike beskrivelser av valpekurs, hentet fra arrangørenes hjemmesider (for ordens skyld er ingen av utdragene er fra egne kurs):
Kurset skal gi hundeeierne en innføring i grunnleggende dressurøvelser og vise deg hvordan du på en best mulig måte kan få en lydig hund.Gratis kaffe, te og kakao på alle kurs.
Sosialisering og miljøtrening tar sikte på å skape en veltilpasset hund slik at atferdsproblemer forebygges. Valpen skal miljøtrenes og sosialiseres samtidig som hundeeier skal lære om hund og trene hund. Målet en lærevillig, tillitsfull og selvsikker hund.
Nettopp fordi innholdet varierer veldig hva valpekursene inneholder, oppfordrer jeg til å være bevisst på nettopp dette. Jeg anbefaler å velge et kurs som legger vekt på trygghet, sosialisering og miljøtrening, samt kunnskap om hundens språk og naturlige atferd. I tillegg bør kurset ta for seg situasjoner man møter i hverdagen: hopping, valpebiting, håndtering, innkalling m.m. Valpens nysgjerrighet og initiativ bør oppmuntres og ikke kveles. Legg merke til om det er øvelsene som er viktige, eller veien dit. Er det viktigere å få hunden til å sitte, enn det er å fokusere på glede og samarbeid, mener jeg kurset har feil fokus. Lydighetsøvelser kan man alltid lære senere. En trygg og selvsikker hund, som forbinder det å samarbeide med deg med glede og morro – er det beste utgangspunktet du kan ha for videre trening – og den beste forebyggingen mot atferdsproblemer.
I tillegg til å se på hva kurset inneholder, bør du også egge merke til hva slags utstyr kursholder krever at du bruker. Er det et krav om halsbånd, strupebånd, eller retrieverkoppel, så styr unna.
Få kursarrangører vil skrive at de bruker fysisk straff og korrigering i sine kursbeskrivelser, men vær forsiktig med kursholdere som bruker ord som “balansert hundetrening” og “dominanse”. Balansert hundetrening involverer ofte både belønning OG fysisk korrigering, og å snakke om dominanse i forholdet menneske/hund er utdatert og viser liten evne til å ta innover seg ny kunnskap.
Et siste råd: Følg magefølelsen! Skulle instruktøren på noe tidspunkt, uansett grunn, foreslå en metode som forårsaker smerte eller ubehag for valpen din, så gå derifra!